sobota, 31 sierpnia 2013

Czekoladowy Trawid z bobkami


Składniki:

Biszkopt kakaowy:

7 jaj

szklanka cukru

2/3 szklanki gorzkiego kakao


2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

Przełożenie: 340 g słoik konfitury wiśniowej z kawałkami owoców (użyłyśmy jakiejś szajskiej)


Bita śmietana:


750 ml bardzo zimnej śmietanki kremowej 30% lub 36%

1/4 szklanki cukru

2 łyżeczki pachnącej żelatyny

Dekoracja: czekoladowe bobki (dostępne w każdym sklepie zoolgicznym)




  • Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
  • Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (quickly!). Ubijać aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
  • Dodać stopniowo kakao z mąką  i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami łyżką  z ubitą masą. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie plasnąć nim o blat. Ostudzić i podmuchać. Przekroić na puuu.


  • Przełożenie: Otworzyć słoik z dżemem.


  • Bita śmietana: Zagotować wodę, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną.
  • Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, smarnąć konfiturą i trochę większe puu bitej śmietany wyłożyć. Na to nałożyć drugą czekoladową podeszwę, smarnąć dżemorem i mniejsze puuu bitej śmietany. Wpólnie ze znajomymi ułożyć bobki. Wstawić do lodówki do czasu podania, tort może w niej spać przez noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz