Biszkopt kakaowy:
• 7 jaj
• 1 szklanka cukru
• 2/3 szklanki gorzkiego kakao
• 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
Przełożenie:• 340 g słoik konfitury wiśniowej z kawałkami owoców (użyłyśmy jakiejś szajskiej)
Bita śmietana:
• 750 ml bardzo zimnej śmietanki kremowej 30% lub 36%
• 1/4 szklanki cukru
• 2 łyżeczki pachnącej żelatyny
Dekoracja: czekoladowe bobki (dostępne w każdym sklepie zoolgicznym)

- Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (quickly!). Ubijać aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
- Dodać stopniowo kakao z mąką i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami łyżką z ubitą masą. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie plasnąć nim o blat. Ostudzić i podmuchać. Przekroić na puuu.
- Przełożenie: Otworzyć słoik z dżemem.
- Bita śmietana: Zagotować wodę, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną.
- Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, smarnąć konfiturą i trochę większe puu bitej śmietany wyłożyć. Na to nałożyć drugą czekoladową podeszwę, smarnąć dżemorem i mniejsze puuu bitej śmietany. Wpólnie ze znajomymi ułożyć bobki. Wstawić do lodówki do czasu podania, tort może w niej spać przez noc.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz