sobota, 31 sierpnia 2013

Prosty Edward z owocami


Składniki: 
  • 70 g masła
  • 10 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 400 g dowolnych owoców (np. śliwki i jabłka)
Do posypania:
  • cukr pudr
Wszystkie składniki powinny być (muszą!) w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło z cukrem i szczyptą soli. Zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 - 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce (śliwki - skórką do dołu, rozcięciem do góry). Po owocach posypać cukrem - my ciapłyśmy sporawo.
Bon Apetit with Edziu!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz