- 70 g masła
- 10 łyżek cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 10 łyżek mąki pszennej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- około 400 g dowolnych owoców (np. śliwki i jabłka)
Do posypania:
- cukr pudr
Wszystkie składniki powinny być (muszą!) w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło z cukrem i szczyptą soli. Zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 - 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce (śliwki - skórką do dołu, rozcięciem do góry). Po owocach posypać cukrem - my ciapłyśmy sporawo.
Bon Apetit with Edziu!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz