sobota, 31 sierpnia 2013

Przysmak Cookie Monstera

Składniki, około 18 dużych ciastek:
• 70 g masła

1 pełna szklanka (155 g) mąki pszennej

1/3 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki  proszku do pieczenia

1/4 szklanki (120 g) brązowego cukru, najlepiej drobnego

1/4 szklanki (120 g) białego cukru, najlepiej drobnego

1 jajko

2  łyżeczki ekstraktu z wanilii

200 g czekolady (po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej)




Przygotowanie:.
  • Czekoladę połamać na kosteczki, a następnie każdą kosteczkę pokroić jeszcze na 4 części (najlepiej kroić wypukłą stroną do góry).
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować dużą blachę (lub najlepiej 2 jeśli mamy), wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, sodę, wanilię i wymieszać.
  • W drugiej misce ubijać masło z dodatkiem brązowego i białego cukru (uwaga: można dać mniej cukru!) przez około 5 minut. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 5 minut.
  • Dodać sypkie składniki i zmiksować, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać dłonią lub łyżką.
  • Nabierać po około 2 łyżki masy, formować kulki wielkości gałki lodów i układać je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Na jednej blaszce zmieści się nam około 9 kulek a z całej ilości masy ulepimy ich około 18 sztuk. Delikatnie - odrobinę, ok. pół centymetra - "uklepać", spłaszczyć palcami wierzch każdej kulki.
  • Pierwszą blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika (u mnie sprawdza się pieczenie na jednej półce wyżej niż środek piekarnika) i piec przez 14 - 15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Ciastka wyjmujemy z piekarnika gdy są jeszcze miękkie, zastygają podczas studzenia. Na zewnątrz mają być chrupiące, w środku ciągnące. Upiec drugą partię ciastek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz